luni, 23 iulie 2012

Raul Mures, rau important din Romania care traverseaza judetul Hunedoara

Raul Mures traverseaza judetul Hunedoara

Rau important din Romania, raul Mures prin Hunedoara

Raul Mures alaturi de raul Olt sunt doua dintre raurile cele mai importante din Romania. Acest rau important traverseaza judetul Hunedoara, raul Strei este important afluent al raului Mures.

Mai multe informatii am preluat de pe wikipedia.org
"Mureșul (în latină Maris, în maghiară Maros, în germană Mieresch) este un râu, care curge în România și Ungaria, în lungime de 761 km și se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Gurghiului și defileul Toplița - Deda, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia - Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad în Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.

Afluenți lui mai important sunt: Târnava Mare, Târnava Mică (din Carpații Orientali) ce se unesc la Blaj județul Alba, Sebeș, Strei / izvoreste din muntii Petros langa comuna Baru (din Carpații Meridionali), Arieș și Ampoi (din Munții Apuseni).

Orașe principale strabatute de Mures in Romania: orasul Reghin, municipiul Târgu Mureș, municipiul Alba Iulia, municipiul Deva, municipiul Arad.

Istoric

Încă din perioada antichității, râul Mureș a fost o cale navigabilă foarte intens folosită atât pentru traficul comercial cât și în scop strategic, devenind o adevărată autostradă a zonei de la Nord de Dunăre. Menționat de Herodot încă din anul 484 î.Ch. (cu 4 secole înainte de crearea “Drumului Mătăsii”), sub denumirea de Maris, Mureșul este, după Dunăre, al doilea râu al României ca lungime (761 km) și ca suprafață hidrografică (27.890 kmp).

Încă din timpul războaielor daco-romane controlul Mureșului a constituit una din manevrele militare cheie, pe care armata romană s-a străduit să o obțină pentru a avea un avantaj asupra sistemului defensiv al Regatului dacic." mai multe informatii puteti afla accesand linkul acesta.
Sursa wikipedia.org - Raul Mures de la izvorare din Romania pana la varsare in Tisa - Ungaria
Sursa wikipedia.org - Raul Mures de la izvorare din Romania pana la varsare in Tisa - Ungaria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu